Blog  Rólunk írtak

A komáromi erődben ideiglenes sötétkamra létesült

Az Európai Kulturális Örökségnapok keretében a Komáromi Regionális Művelődési Központ szokatlan alkotóműhelyet valósított meg az amatőr fotográfusok számára. Szeptember 30-án egészen Léváról érkezett hozzánk Kucej Jozef, a Camera obscura szakértője, aki szemléltetve mutatta be a kis doboz működését, mely alapvetően egy, az egyik oldalán nyílással ellátott kazetta.

Az alkotóműhelyünk során megmutatkozott, hogy a kültéri fotójelenet fénye a kazetta nyílásán áthaladva az ellenkező oldalra csapódott. Fényérzékeny pozitív papírképre vetítettünk, így a Központi Erődben általunk kialakított ideiglenes sötétkamrában olyan fénykép keletkezett, mely fordított tükörképet és fejjel lefelé formát mutatott.

A résztvevők számára e legrégebbi fényképtechnika kipróbálása rendkívül lelkesítő volt. A Camera obscura-val kísérletezve olyan fotókat készíthettek, melyek a nosztalgikus, régi idők idézte hangulatot árasztották. Összehasonlították a múltbeli alkotói lehetőségeket a korszerű technika nyújtotta kényelemmel. Elismerték, hogy a fényképezés a régmúltban sokkal inkább megkövetelte a technikai tudást és a türelmet, éppen ezért annál rendkívülibbé és örömtelibbé vált az alkotások előhívásának művelete. A zseniális oktatónak és a hozzáállásának köszönhetően fotószombatunk sikerrel zárult. A hasonló kreatív tevékenységek megvalósítása jövőbeli terveink között is szerepel.

Mačicová Jana
a művészet, a fényképészet, a film, a kreatív műhelyek, klubok és szakkörök és a marginalizált csoportok metodikusa
promóciós munkák

propagačné práce

Tel.: 035/ 760 3783
Mob.: 0918 940 648, 0907 218 172

E-mail:
jana.macicova@ros-komarno.sk
osveta.vff@gmail.com

document.getElementById("from").setAttribute("autocomplete", "off"); document.getElementById("to").setAttribute("autocomplete", "off");