Blog

A búcsi kreatív hét ismét alkotásra serkentett

 A Komáromi Regionális Művelődési Központ július első hetével nyári alkotói műhelyfoglalkozást indított Nyitra megye képzőművészei, filmesei és fotográfusai részére, figyelve a szakértők általi oktatásukra és a jövőbeli művészeti tevékenységük ösztönzésére. A KREATIV 2023 elnevezésű pályázat VFFV 2023 cím alatt futó, az amatőr fényképészek, filmesek és képzőművészek oktatására irányuló részképzéseként tudtuk immár harmadjára, a legfőbb partner, a Művészetet Támogató Alap és Nyitra Megye Önkormányzata pénzügyi támogatásával megvalósítani.

 Az alkotás helyszínévé hagyományosan Búcs falva és azon belül a Vintop Karkó táborhelye vált, mely egy hetes kreatív otthonként biztosította az amatőr művészek fantáziájának szabad szárnyalását és alkotó énjük rejtőző múzsájának keresését.

A fényképészeket idén is Kosmály Gábor, a lévai művészfotós vette védőszárnyai alá, aki részletesebben kifejtette: a színpadra rendezett szereplő vagy portré vizualizációját, a szimmetrikus fotókat – a kép törékeny egyensúlyából fakadó rövid látványösszegzéseket, a portré másképp témáját – a kültéri vakus fényképezést, a kisajátítást a fotóknál és még sok mást.

A szobrászati és térbeli alkotásokkal foglalkozó nyékvárkonyi Aradský Richárd a térrendezésben szerzett sokéves tapasztalatát osztotta meg csoportjával. Figyelmüket a természetben végzett munkára, mely egyben a legfőbb mozgatórugójuk is volt, illetve az élővilágban a naturális anyagokból való tárgyak, szerkezetek létrehozására irányította. Az általuk készült „Művészet a természetben” a liget része maradt, melyet a látogatók a későbbiek folyamán a Nature art szépségeként megcsodálhatnak.

Lacko Marian, a képzőművészeti műhely oktatójaként jelen levő rimaszombati képzőművész, grafikus és illusztrátor a grafika alapjaiba avatta be tanítványait a következő témákban: Rajzolás sötétben – Festés fényben, Festés sötétben – Rajzolás sötétben/fényben, Monotípia a természetből – lenyomat a találtakból, Monotípia műanyagból és rongyból – Monotípia anyaglenyomatból. A legérdekesebb és a legmeglepőbb alkotások csukott szemmel születtek.

A filmműhely az amatőr filmeseket ismételten a komáromi Králik Stanislav dokumentumkezelő vezetésével segítette az alapok megtanulására, a forgatásra való felkészülésre, továbbá hogy készüljön rövid, kreatív kisfilm a rendezvényből.   Négy nap alatt közösen megírták a forgatókönyvet, alakítottak színészeket, megtanulták a szöveget, megvágták a részeket, hozzáadták a zenét és pénteken, az összes alkotóműhely bemutatónapján előadták az Apa című fekete komédiát.

A rendezvény szakmai felügyeletét Szabó Csekei Tímea művészettörténész biztosította. Értékes ismeretei és tudása a résztvevőket tartalmasabb ötletelésekhez segítette, mindezek mellett a fekete komédiánk egyik szerepkörét is felvállalta.

Zárszóként már csak egy kis gondolat. Alkotni mindig lehet, bármilyen körülmény, időjárás, érzelem, lelki hangulat mellett, csak akarni kell. Kreációnk a rossz időkben erőt ad a túléléshez és ellenkezőleg, a jó napokon örömet nyújt, amit továbbadhatunk, ezáltal szebbé válik a világ is. Bízunk abban, hogy az amatőr művészeknek elegendő ösztönző élményt és új megközelítést nyújtottunk a szabadidős tevékenységükhöz. A jelenlévők optimista visszajelzései köteleznek minket a Krmk-n a további évfolyamok tervezésére, így 2024-ben is örömmel várjuk Önöket.

Apa, fekete komédia

VFFV 2023, rövid klip

Mačicová Jana
a művészet, a fényképészet, a film, a kreatív műhelyek, klubok és szakkörök és a marginalizált csoportok metodikusa
promóciós munkák

propagačné práce

Tel.: 035/ 760 3783
Mob.: 0918 940 648, 0907 218 172

E-mail:
jana.macicova@ros-komarno.sk
osveta.vff@gmail.com

document.getElementById("from").setAttribute("autocomplete", "off"); document.getElementById("to").setAttribute("autocomplete", "off");