Blog

Kreatívan korlátok nélkül új köntösben

A Komáromi Regionális Művelődési központ (Krmk) a Kreatívan korlátok nélkül IX. elnevezésű pályázatot a Fogyatékossággal Élő Emberek Segítésére Létrejött Társulás Komárom együttműködésével valósította meg. Alkotói helyszínéül 2023. augusztus 21-től augusztus 25-ig most először a Szent Imre Liget, más néven a Martosi Rendezvényliget vált.

Az értelmi fogyatékossággal élőknek immáron kilencedik alkalommal volt lehetőségük, ezúttal egy ötnapos tábori formát öltő, artisztikus alkotásban részt venni. A képzőművészeti és ötletes technikák egyben a rendezvény fő témaköreit is képviselték, mint a batikolás, a makramé, az üvegfestés, a hideg porcelánnal való munkálatok, a tájfotózás vagy a cianotípia. A Capoeira Komárom sportklub tagjaival való közös kreálások meghozták a tevékenységükhöz oly szükséges befogadást. A FÉESLT kliensei és a capoeiristák közti viszonosság a rendszeres capoeira mozgás alatt is formálódott, melynek sikeres és mindenekelőtt empatikus elsajátításában Vu Thanh „Latino” Tamás tréner segített. A foglalatosságok felélénkítésében közrejátszott a helyi méhész, Sedliak Pál előadása is, aki által megismerhetővé vált a mézelő méh élete, a méhtermékek feldolgozásának folyamata, a méhtermékek közül a méz, a méhpempő, a méhkenyér, a méhviasz és a méhszurok. A bemutató a helyi mézek kóstolójával fejeződött be. Az ötnapos alkotói, mozgás- és együttélési maraton a műhelymunkák során született művek tárlatával zárult.

A FÉESLT kliensei számára a többnapos, otthontól és szülőktől való távollét a martosi jurták kínálta élményszálláson az önállóság és a megbízhatóság próbáját jelentette. Kulcsfontosságú volt ebben az esetben a tevékenységbeli rehabilitálásuk, mely a megszokott zónájukon kívül játszódva támogatta képességeik fejlesztését. Célunk volt a kliensek mindennapi egyhangúságát új impulzusokkal, találkozásokkal színesíteni, hogy egymástól tanuljunk és egymással töltsük a szabadidőt. Reméljük, ez a típusú rendezvény a lehetőségekhez képest kellő mértékben járult hozzá a különállóbb, függetlenebb életmód eléréséhez.

A Krmk a Kreatívan korlátok nélkül IX. elnevezésű pályázatát a Szlovák Köztársaság Kulturális Minisztériuma pénzügyi támogatásával valósította meg. Szívélyesen meginvitáljuk Önöket a rendezvény kiállításának megismétlésére, melyre 2023. november 10-én a komáromi Matica-székház helyiségeiben kerül sor.

Mačicová Jana
a művészet, a fényképészet, a film, a kreatív műhelyek, klubok és szakkörök és a marginalizált csoportok metodikusa
promóciós munkák

propagačné práce

Tel.: 035/ 760 3783
Mob.: 0918 940 648, 0907 218 172

E-mail:
jana.macicova@ros-komarno.sk
osveta.vff@gmail.com