Blog

Karel Zakar v Komárne

V Zichyho paláci Podunajského múzea Regionálne osvetové stredisko v Komárne v spolupráci s Fotoklubom Helios otvorilo výstavu fotografií českého umelca Karla Zakara, ktorý sa pri tejto kolekcii s názvom Testament inšpiroval textami posledného rovnomenného albumu maďarskej rockovej skupiny „Omega“. Do fotografií postupne vizualizoval verše ich skladieb.

V súčasnosti je Karel Zakar fotografom uznávaným laickou i odbornou verejnosťou nielen v našom regióne, ale aj celosvetovo. Publikuje v odborných časopisoch a vystavuje nielen v Českej republike, ale aj v zahraničí v Paríži, Petrohrade, Krakove. Je držiteľom mnohých prestížnych ocenení. Svoj ateliér má v Kráľovom Dvore, kde tvorí a pracuje dodnes. Jeho fotografie sú nezabudnuteľné – vďaka výrazným farbám a nápaditým digitálnym montážam s často kontroverzným obsahom, ktoré si priam žiadajú pozornosť. Je experimentátorom srdcom i dušou.

Zaujímavosťou je vzťah s Komárnom a Zichyho palácom. Jeho predkovia pochádzajú zo Svätého Petra a on sám je potomkom rodu Zichyovcov. Karel sa o tejto skutočnosti dozvedel len nedávno v roku 2020 po smrti svojej matky. Prekvapilo ho aj zistenie, že jeden z palácov jeho predkov stojí priamo v centre Komárna, oproti ktorému si desiatky rokov dával zmrzlinu a ani netušil na čo sa to pozerá. A teraz práve tu prezentuje svoju kolekciu TESTAMENT, ktorú si môžete pozrieť do 18. júla 2023.

 

Ak chcete vedieť viac kliknite sem:

https://www.f2000.cz/zivotopis/

https://www.f2000.cz/fotograf-karel-zakar/

Reportáž MSTV KN

Jana Mačicová
metodik pre výtvarníctvo, foto, film, tvorivé dielne, kluby a krúžky, prácu s marginalizovanými skupinami

propagačné práce

Tel.: 035/ 760 3783
Mob.: 0918 940 648, 0907 218 172

E-mail:
jana.macicova@ros-komarno.sk
osveta.vff@gmail.com