Blog

Amatőr filmest

A Komáromi járásban az amatőr film az egyik legkedveltebb műfaj, főleg a fiatalok körében. Ezt erősítették meg a nem professzionális filmesek is a Knižnica Józsefa Szinnyeiho v Komárne – Szinnyei József Könyvtár, Komárom helyszínén, a Vasmacska Filmklub keretében, a Cineama 2024 címmel megvalósuló amatőr filmalkotás országos felmenő jellegű versenye és seregszemléje 32. évfolyamának regionális fordulóján, melynek főszervezője a Regionálne osvetové stredisko v Komárne – Regionális Művelődési Központ, Komárom, legfőbb partnere és szakmai garansa pedig a Nemzeti Művelődési Központ volt.

Idén a versenyt a 21. életév alatti felvételkészítők által benyújtott, összesen 8 pályamunka gazdagította, melynek felét a dokumentumfilm és a tudósítás alkotta, továbbá 3 kísérlet és videoklip, valamint egy játékfilm is látható volt.

A zsűri, elnökként Králik Stanislav, tagokként Pézman Zoltán és Fóti Dávid művészeti, technikai, illetve tartalmi szempontok alapján értékelte a műveket. Az elemző szeminárium során az alkotókkal a vágás összetételét, a zenei szerkesztést, a hangosítást, a filmekben nyújtott színészi teljesítményeket fejtegették, nem hagyták ki a közérthetőséget, a megfelelő terjedelmet, a valós és a hiteles információk közzétételét, illetve a mű szakmai hozzáadott értékét sem.

Pézman Zoltán, operatőr és egyben több televízió munkatársa, az alkotóműhely résztvevőinek a kisriport készítését részletezte. Az ifjú filmesek a riport létrehozásának legfontosabb lépéseit buzgón és érdeklődve figyelték és aktívan bekapcsolódtak a beszélgetésbe.

A rendezvény ünnepélyes hangulatban zárult. A versenyzők a Regionálne osvetové stredisko v Komárne – Regionális Művelődési Központ, Komárom igazgatónőjétől, Vlčková Viera-tól vehették át a díjakat. A Tatra Moziban 2024. június 12-én megvalósuló megyei fordulón járásunkat hat minősített film képviseli.

 

 

I. 16. életév alatt

Dokumentumfilm és tudósítás

DÍJ – Médiaismeret, 8. évfolyam – Hová vezetnek a kövek…

 

II. 16. életév és 21. életév között

Kísérlet és videoklip

DÍJ – Lelkes Eszter – Singing Ice

DÍJ – Méry Elio – eyes speak

DÍJ – Rosinská Táňa, Benkovská Lara – Iskolarendzser és videoklip

 

Dokumentumfilm és tudósítás

DÍJ – TowerTV – Nekik is volt saját álmuk…

ELISMERŐ OKLEVÉL – TowerTV – Fiúból férfi

ELISMERŐ OKLEVÉL – TowerTV – ElektroAkuszthik

 

Játékfilm

DÍJ – Hivatásos amatőrök – APA

Pénzügyileg támogatta

Mačicová Jana
a művészet, a fényképészet, a film, a kreatív műhelyek, klubok és szakkörök és a marginalizált csoportok metodikusa
promóciós munkák

propagačné práce

Tel.: 035/ 760 3783
Mob.: 0918 940 648, 0907 218 172

E-mail:
jana.macicova@ros-komarno.sk
osveta.vff@gmail.com

document.getElementById("from").setAttribute("autocomplete", "off"); document.getElementById("to").setAttribute("autocomplete", "off");