The event is expired

Amikor az amatőr filmes ihletet kap 

                A bevásárlás során, főzés közben, vagy a gyermekfelügyelet idején… Teljesen mindegy, hol talál ránk a múzsa, de akkor rendesen meg kell ragadni és nem engedni elillanni. Nagy valószínűséggel olyan mű születik, mely a lényegével kiemelkedik az átlagosból, inspirál, meglep, illetve örömet okoz. Az amatőr filmesek tekintélyes előnye a rendhagyóságban, a széles látókörben, a szabályok a film javát szolgáló szembemetelelében rejlik, ami az alkotást egyfajta eltérőséggel és egyediséggel látja el. Épp az e fajta felvételek állnak a CINEAMA címmel kiírt, az amatőr filmalkotókat megszólító verseny fókuszában.

Az idei év szerzeményeinek vetítésére 2021. 6. 21-én került sor a komáromi Tatra Moziban. 

A rendezvény főszervezőjeként a Komáromi Regionális Művelődési Központ immáron az ötödik alkalommal valósította meg a CINEAMA 2021 elnevezésű megyei versenyt, melyet nyilvános forrásokból a legfőbb partner, a Művészetet Támogató Alap finanszírozott, kiírója és szakmai garansa pedig a pozsonyi Nemzeti Művelődési Központ volt.

A megmérettetés 29. évfolyamát a szakmai zsűri az alábbi felállásban minősítette: elnök Szomolányi Anton, operatőr, rendező és főiskolai oktató, tagok Javorská Eva a Besztercebányai Művészeti Akadémiát végzett színész, Sárkány Vladislava dokumentumkezelő, a Szlovák Rádió és Televízió munkatársa, Králik Stanislav dokumentumkezelő, rendező, valamint Ivan Miroslav a Pozsonyi Zeneművészeti Főiskola Animációs Alkotások Tanszékének pedagógusa. A több mint kétórás maratoni filmvetítés alatt 33 szerző és társszerző műveinek értékelése történt meg. A Nyitra megyét felölelő, összességében 20 amatőr filmalkotás széles palettája vonult fel 4 játék-, 4 animációs film, 8 kísérleti film és videoklip, 3 dokumentumfilm és publicisztika, illetőleg 1 egyperces film bemutatásával. Az ítészek 7 első, 6 második, 4 harmadik helyezést és 3 elismerő oklevelet osztottak ki.

A program szerves részét képező, az alkotóknak szánt műhelytalálkozó az idei évben a Dekupázs – képforgatókönyv „storyboard” készítése című témában zajlott. A lebilincselő és részletes magyarázat hűen tükrözte Mgr. Vrbňák Michal sokéves tapasztalatát a forgatókönyvírásban. A résztvevők kipróbálhatták a gyakorlatban a képforgatókönyv és a film történeti vonalának készítését.

Az ez évi CINEAMA 2021 megyei fordulója ismételten segített a tehetségek felkutatásában, mindemellett lehetőséget nyújtott e régió gyermekei, ifjúsága és felnőttei művészi alkotóképességének és technikai adottságának fejlesztésére, alkalmat kínált a bizonyításra, illetve a kölcsönös viszonyításra. A képzési rész mindazonáltal hozzájárult a művészeti tevékenység területén és az egyes filmalkotások technikai feldolgozásának folyamatában a tudásbővítéshez.

A szakbizottság elnökének szavai: „A járványügyi helyzetre való tekintettel a győztes filmek nagyon jól kidolgozottak és magas alkotói szinten álltak. A komáromi CINEAMA megszokottan a szerzők fiatal generációja által foglalt. Szükséges értékelni azt is, hogy évről évre kezdenek állandósulni az alkotók. A játék- és a kísérleti film kategóriája az összes korcsoportot tekintve nagyon átütő volt. A filmesek nem a hagyományos közlési formára összpontosítottak, mivel a művekben érzékelhető volt az ötletgazdag feltárás, mely igyekszik elkülönülni a YouTube-os kompozícióktól. Ezért is hatalmas jelentőséggel bírnak az effajta versenyek.”

Az országos megmérettetés, melyre mindenkit szeretettel invitálunk, 2021. szeptember 3-7-én valósul meg Bártfafürdőn. A díjazottaknak szívből gratulálunk, a legfőbb rangadóhoz pedig sok szerencsét kívánunk!

Riport

CINEAMA 2021 – Meghívó nyilvános filmvetítésre – 2021. 6. 29.

Örömmel várjuk az amatőr filmek kedvelőit a CINEAMA 2021 elnevezésű verseny nyilvános vetítésére, egyben Nyitra megye nem professzionális alkotói által beküldött felvételek bemutatására, mely 2021. 6. 29-én 9:00 órai kezdettel valósul meg a komáromi TATRA Moziban.

A szakmai zsűri ezen a napon hozza meg azon döntését, kik képviselik régiónkat ősszel az országos fordulón, Bártfán.

Rendezvényünk része a Dekupázs – képi forgatókönyv „storyboard” előkészítése című, a pozsonyi Zeneművészeti Főiskola Film- és Televíziós Tanszékén végzett előadó, Mgr. Vrbňák Michal által vezetett workshop is, aki a Szlovák Televízió, a TV Markíza és a TV JOJ utómunkálatainak és képvágásának szakembereként is dolgozott, jelenleg szabadúszó vágó.

Belépés ingyenes!

A projektet nyilvános forrásokból támogatta a legfőbb partner, a Művészetet Támogató Alap.

Mačicová Jana
a művészet, a fényképészet, a film, a kreatív műhelyek, klubok és szakkörök és a marginalizált csoportok metodikusa
promóciós munkák

propagačné práce

Tel.: 035/ 760 3783
Mob.: 0918 940 648, 0907 218 172

E-mail:
jana.macicova@ros-komarno.sk
osveta.vff@gmail.com

Címkék:

Esemény részletei

1. július 2021 11:30
31. július 2021 23:30